HR voor downies … uh… dummies

Geplaatst op 10-04-2016

a-smile-333604__180Mijn neef heeft het syndroom van Down. Zijn omgeving gaat er regelmatig van uit dat hij dom is. Nou, vergeet het maar. Zijn IQ is misschien wat lager dan gemiddeld, maar hij is vooral aartslui. En enorm slim. Hij weet precies hoe hij anderen voor zich kan laten denken én werken. Mijn neef, daar kan de gemiddelde manager nog een hoop van leren.

Stel, de bel gaat en je hebt geen zin om open te doen. Mijn neef blijft dan eenvoudigweg op z’n achterste zitten. Geen probleem, er is altijd wel iemand die opspringt en naar de voordeur rent. En ben je te lui om zelf limonade te maken? Je hoeft maar één keer meer siroop dan water in je glas te doen en je bent verzekerd dat er steeds mensen zijn die je drinken voor je klaar willen maken. Ik zei het al: hij is helemaal niet dom.

Best slim

Nu is de gemiddelde manager meestal ook best slim. En toch lukt het vaak niet om wat de top bedenkt, in de rest van het bedrijf uitgevoerd te krijgen. Mijn neef weet hoe je het gedrag van volwassen medemensen beïnvloedt. Blijkbaar heeft top van de organisatie daar meer moeite mee.

Maar niet alleen de top, zelfs de afdeling HR worstelt ermee. Met de komst van integraal management behoren ook personeelstaken tot ‘de lijn’. De gesprekscyclus, verzuimbeheer, werving & selectie; al die taken die ooit exclusief bij HR hoorden, liggen nu bij de lijnmanagers.

Prima
Nou ja, zo is het in theorie. Want stiekem vinden veel HR-afdelingen dat ze het nog altijd beter kunnen dan die ‘domme lijnmanagers’. En voor je het weet pakt HR het zelf weer op.

En de lijnmanager? Die vindt het prima, hij of zij heeft het immers al druk genoeg en mocht er iets mis gaan, dan kan je altijd HR de schuld geven.

Ik zei het al: de gemiddelde manager is helemaal niet dom.

Zie je de parallel met het gedrag van mijn neef? Voorkom dat jij in zo’n domme valkuil trapt.

  • Collega’s zijn volwassen mensen. Ga als volwassenen met elkaar om (ook als die collega niet naast je staat).
  • Coach anderen om hen te helpen in hun kracht te staan. Misschien juist wel bestuurders en leidinggevenden. Het is vaak eenzaam aan de top.
  • Gebruik NIVEA (= Niet Invullen Voor Een Ander).

Je hebt meer invloed dan (een ander) denkt!

Comments are closed here.