Een slimme meid …

Geplaatst op 12-02-2016

Jonge mensen vol talent en ambitie lopen vaak stuk. Op onbuigzame structuren, op bedrijfsculturen, koninkrijkjes en eilandjes. Dat was 20 jaar terug zo, dat is vandaag de dag zo. Het kan ook anders.

Ik ben er één. Eén uit de eerste golf vrouwen die gehoor gaf aan de overheidscampagne  ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Dus studeerde ik twintig jaar geleden af en solliciteerde met succes op een verantwoordelijke baan bij een groot ministerie. Bij mijn functie hoorde een officiële functieomschrijving van maar liefst 4 kantjes én een eigen secretaresse.

Mijn secretaresse zorgde dat stukken werden uitgewerkt. Dat deed ze niet zelf, nee, ze leverde het volgens procedure aan bij de desbetreffende afdeling en wachtte tot het klaar was. Intussen had ze het erg druk. Ik had geen flauw idee waarmee.
En ik zelf? Soms schreef ik een rapport of een verslag, maar het grootste deel van m’n tijd haalde ik parafen bij mensen die nog belangrijker waren dan ik.
Je begrijpt, ik raakte als snel gedemotiveerd. Was dit het nu? De toekomst waar ik me als slimme meid zo goed op had voorbereid?

20 jaar later barsten de hogescholen en universiteiten van de ambitieuze jongens en meiden. Doorleren is de norm, dat is gelukkig veranderd. Maar wat als de slimme meiden van nu eenmaal aan het werk gaan? Zijn organisaties meeveranderd?
Vast wel. Toch kom ik nog vaak organisaties tegen die muurvast blijven zitten in die typische piramidestructuur. Je herkent ze aan:

  • vergaand opgeknipte organisatietaken
  • een structuur vol met standaardprocessen en -procedures (one-fits-all)
  • strikte scheiding van beslissen, denken en doen.

Piramidestructuren. Het werkte toen niet, het werkt vandaag niet. Slimme, mondige medewerkers motiveer je niet door ze in te perken. Hoe dan wel? Door vraaggestuurd te werken. Letterlijk! Dus bestuurders: vraag het aan die slimme meiden en jongens: ‘wat heb je nodig om als professional te kunnen excelleren?’. Ik beloof je: je krijgt zeer verrassende antwoorden.

Want een slimme meid .. weet echt wel wat ze kan met haar professionaliteit!

Comments are closed here.